Úgy tűnik, a gázvita még egy ideig nem oldódik meg. Most éppen azért van "gáz", mert Ukrajna csövei annyira üresek, hogy a szállítás nem tud elindulni. Európában sokan fáznak, és hát nálunk is napok kérdése, hogy fűtés nélkül maradjunk.
Nagy kár, hogy ennyire nehezen megy ez. Valaha, mikor kiépítették ezt a rendszert, nagy volt az öröm. Az emberek azt gondolták, kényelmes lesz végre meleghez jutni, nem kell fával, szénnel vesződni. Ki gondolta akkor, hogy ennyire kiszolgáltatottá is válhatunk ezáltal. Jó volt ez a szolgáltatóknak (is). A gáz egy mérhető fűtőanyag. Látható, mennyit használunk belőle, adóztatható, a köztes állomások annyi sápot vesznek le belőle, amennyit nem szégyellnek.
Most aztán válság van minden szinten, ami némi elgondolkodásra készteti az embert. A nagy gazdasági válság ugye a kormányokat, és a hétköznapi embereket is mértékletességre, eddigi szokásaik átértékelésére bíztatja, a gázbaj pedig talán arra, hogy ideje lenne az alternatív fűtésrendszerek felé fordulni.
Tudjuk, hogy létezik már olyan rendszer, ami a geotermikus energiát hasznosítja, másik a nap fényét. Van szélenergia, pellet, és hát a jól bevált szén és fa. Nem olcsók ezek sem, viszont elzárni... na, azt nem lehet. Arra is van mód, hogy az ember ilyen- olyan áron megszerezze, számlával, számla nélkül, vagy egyszerűen kitolva a biciklit a város szélére, és derékmagasságban lekaszabolva a növendék erdőket. Sőt, ebből még pénzt is lehet csinálni. Hallottam már az új mérőeszközről, ami a tonnát, és a mázsát felváltotta. Ez kérem szépen a bicikli. Egy jól megrakott bicikli kétezerér'. Igaz, kicsit vizes, kicsit friss, kicsit nehezen ég, de fa az is.
Falopás van nálunk is. Erdő viszont nem túl sok (nem is marad, ha ez így megy sokáig). Van azonban olyan erdő is Louisvilleben, aminek van gazdája. Ahol -ha kimegyünk sétálni- valaki esetleg megkérdezi, hogy mit is keresünk ott. És bizony van ezek közt olyan erdő, ahol több éve kidőlt, széttört, elöregedett fák haldokolnak, és lesznek szép lassan az enyészeté. Holott lennének emberek, akik bizonyosan szívesen kitisztítanák ezeket a területeket a fáért cserébe. Bizonyos, hogy nálunk is sokan vannak, akik fáznak, és nincs pénzük tüzelőre. Ők- jobb híján rossz helyen- pusztítanak. Másutt pedig ott áll a hasznavehetetlen fa, rontva ezzel az erdő látványát, és akadályozva a fejlődését.
Nem lehetne ezt a két dolgot valahogy összehangolni? Mondjuk a közmunka keretében.

5 komment

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://lajosmizse.blog.hu/api/trackback/id/tr14878993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matkó 2009.01.15. 11:14:49

Tiltakozom! Mondjuk a gázáremelés ellen is. De az ellen is, hogy valaki valahol (pl. New Yorkban vagy Lajosmizsén) Lajcsi királynak nevezze magát! Lajcsi király csak egy van, és Debrecenben székel. És majd be fogja kebelezni New York-ot is meg Lajosmizsét is, és ennek lehet örülni már előre is. De amíg ez bekövetkezni, egy apró módosítás a blog címében (ha már tanárkodásról is esik itt szó, essen szó a helyesírásról is): helyesen "Louisville-i"-nek kell írni. És minden ragot a szóvégi "néma" e után kötőjellel kell kapcsolni (Louisville-ben). (De ezt nem pirossal írtam, nehogy lelki sérüléseket okozzak:-))

Lajcsi király · http://lajosmizse.blog.hu 2009.01.15. 16:05:31

Köcce. Igen, tudom, hogy így szokták írni, csak úgy csúnyának találtam. Ehh, buta szépérzék! A kedvedért javítottam. Nehogy má' ezen múljon!
Lajcsi király Debrecenben? Nem ismerem. Én a rádióból ismerek egyet, de az nem én vagyok. Én egy másik vagyok. Önjelölt király.

SpG 2009.01.17. 20:07:06

Húzzuk ki az ügy méregfogát: nekem pl. a Lajosváros is tetszene. (Akár "ly"-nal is, mint tudjukki esetében.)

Lajcsi király · http://lajosmizse.blog.hu 2009.01.18. 05:14:17

Tudjukki??? Nem tudom. Azt viszont igen, hogy még gimis voltam, és azt sem tudtam, hol ez a város, mikor a koleszos társaim már Louisville- nek emlegették. Nagyon tetszett. Fene gondolta, hogy majd egyszer itt fogok élni. :-)

SpG 2009.01.18. 15:15:24

tudjukki = Gugyerák Lalyos (többnyire "ly"-nal) - Bárdy György levakarhatatlan kabaré-szerepe. ;-)
süti beállítások módosítása