Kedveskéim, mit is mondhatnék?... Szomorú vagyok. Hát elmegy az ember erre az önálló estre, és akkor vagyunk ott ötvenen? Egy ekkora városból???
Tudom én, hogy nem könnyű műfaj! Manapság már az embereket inkább riasztja egy ilyen irodalmi, verses, zenés lehetőség, mintsem vonzaná.
Miért is? Nem akarom azt gondolni, hogy igénytelenség, vagy lustaság miatt.

Nem akarom ezt gondolni.Talán az életünk változott meg ahhoz képest, mint mikor a könyvek, az írott szó még fontosabbak voltak, mint mostanában. Mert hisz mennyire lassú, "unalmas" dolog egy órát viszonylagos nyugalomban tölteni, egyetlen emberre figyelni, bonyolult írások lényegét megérteni, vagy nem megérteni... Mennyivel nehezebb, mint a tévé előtt elterülni, egy könnyed filmet megnézni, vagy szimplán csak lustálkodni egyet egy ilyen hideg estén.
Elismerem. Én magam is elfáradtam, mire a végére értünk. Elfáradt az agyam. De mégis, mégis jó volt ám nagyon. Leginkább arra volt jó, hogy ellenpontozza a hétköznapok pörge, hangos, túl színes, túl összevissza világát. Megnyugtató volt hallgatni egy kellemes hangot, jazzt élőben, és arról elmélkedni, hogy bár egy évben egyetlen napon ünnepeljük a kultúrát, azért fontos az a többin is. Mert vajon mennyivel több az életünk (minőségileg) bármilyen porszemnyi élőlény életénél, ha a kultúrát az összes velejárójával kiiktatjuk belőle? Ha nem lennének szavaink (igazi, kifejező szavaink), ha nem lenne zenénk, ha nem tudnánk festékkel, ceruzával kifejezni az érzéseinket, akkor vajon mennyivel lennénk többek bármilyen más- egyszerűbb- teremtménynél? Az értelem megteremtette a kultúrát, hogy az érzésekről tudjon beszélni. Néha jó leülni, és elmerülni benne. Szembesülni vele, mennyire szép dolgokat tud alkotni az ember, milyen szép szavakat tud kitalálni, milyen remekül illeszti őket egymáshoz, na és micsoda csodás dolgokat tud előcsalni egy hangszerből.
Ez az EMBER. Ezt az embert akarom látni... ezt az arcát az embernek.
Tegnap láttam, és jó volt. Hiányzott már kicsit.
Mindig hiányzik...

A bejegyzés trackback címe:

https://lajosmizse.blog.hu/api/trackback/id/tr81898499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása