Néhány napja pattant ki az azóta már szinte aktualitását veszített történet, miszerint még tavaly októberben egy szegedi iskolában egy 9 éves kislányt erőszakoltak meg az osztálytársai. Háát, én elég szkeptikus voltam a hír hallatán, mert rögtön az jutott eszembe: Jó, jó, csúnya fiúcskák, erőszakoskodtak, de ugyan mivel? Mert az egy dolog, hogy korán érnek manapság a fiatalok, na de ennyire???
Sántított a dolog. Nem is kellett sokáig várni, kiderült, hogy nem egészen úgy volt az azért. Játék volt. Buta, ízléstelen játék, de játék. A gyerekek valami felnőttektől ellesett, félreértelmezett viselkedést utánoztak, s ez szivárgott ki néhány hónappal később. A bulvársajtó pedig természetesen kapva kapott rajta, és anélkül, hogy meggyőződött volna az információ hitelességéről, máris teli torokból fújta. Nyilvánvaló, hogy az olvasó- és nézőszám növelése érdekében.
Ettől függetlenül több tanulsága is van az ügynek számomra. Először is az, hogy  Nem beszélve róla, hogybe kellene látni nekünk, felnőtteknek, hogy a világ változik, s ha a gyerekeinket burokban akarjuk tartani, akkor nagyon csúnyán megjárhatják. Félreérthető, ízléstelen szexuális "felvilágosításban" is részesülhetnek társaik által. Azt gondolom, koruknak megfelelően el kell  beszélgetni a gyerkőcökkel a szerelemről, a szexről, hogy tudják megfelelően kezelni. Mondom, koruknak megfelelően. Mondjuk, tíz évesen ne hurcoljon már pornóvideókat a mobiltelefonján egy fiúcska se az iskolába, ha lehet! Azt is jó lenne megtanítani nekik, hogy hol, hogyan illik viselkedni. Nyíltan és durván kezelni a szexet nem illendő, és vagány dolog még akkor sem, ha "én már mindent tudok". 
Nem tudok egyebet mondani, mint hogy a legjobb szembe menni a problémával. Beszélni róla nyíltan otthon, iskolában. Akkor is, ha kínos, hisz annál semmi nem lehet kínosabb , mint hogy a gyerekeink akár lelki, akár testi attrocitásnak legyenek kitéve a tudatlanságuk miatt.
A számok magukért beszélnek: Az elmúlt három évben 15- 20%- kal nőtt a gyermekerőszak az országban. Ez fölött nem lehet csak úgy eltekinteni. Oka van ennek a változásnak, és ha nem szüntetjük meg az okot, akkor a számok csak nőni fognak.
Jelenleg 14 éves kor alatt a törvény kesztyűs kézzel bánik a gyerekekkel. Ezzel együtt kesztyűs kézzel bánik a szüleikkel is. A gyerek még nem felelős a tetteiért, a szülő pedig hogyan is lehetne büntethető azért, amit a gyerek elkövetett? Vannak, akik szeretnék ezt a korhatárt 14- ről 10 éves korra változtatni. Néha én is szeretném, főleg, mikor a közvetlen környezetemben látom azt, hogy romlott, durva gyerekek úsznak meg néhány intővel nagyon csúnya, és erőszakos cselekedeteket. Igen, olyankor azt gondolom, én bizony kicsapnám az iskolából, elvinném javítóba, vagy valami hasonlót tennék. De aztán mindig arra jutok, hogy hát hiszen GYEREK! Nem született ő sem gonosznak, valamit a környezetében szúrtak el, de nagyon. Azt kellene helyrehozni, vagy legalább tenni valamit, hogy korán érő, "felvilágosult" gyerekeink megtanulják az érzéseiket, indulataikat megfelelő módon kezelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lajosmizse.blog.hu/api/trackback/id/tr69907584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása